Begroting eindelijk goedgekeurd.

Op 30 juni 2011

gemeentehuis tervurenGemeenschappelijk persbericht van het college van burgemeester en schepenen:

De meerderheidspartijen GT/VLD en CD&V/N-VA zijn het eens geworden over een gemeenschappelijke begroting die vanavond woensdag 29 juni 2011   op de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Het is een compromis geworden tussen het verlangen om enerzijds de Tervurenaar te kunnen laten delen in de resultaten van het financieel beleid dat de laatste jaren gevoerd werd en anderzijds de bezorgdheid om ook voor de komende jaren de nodige reserves opzij te houden om de uitdagingen die op de gemeente afkomen te kunnen blijven betalen.

Vanaf 2011 wordt er een belastingverlaging van 417.000 euro doorgevoerd via de de afschaffing van de milieubelasting.

Hiernaast wordt jaarlijks ook 150.000 Euro extra reserve voorzien om de kosten van het masterplan en de exploitatie van de ondergrondse parking te dekken.

Bovendien  worden er in 2011 een aantal éénmalige extra investeringen voorzien voor de functionele, recreatieve en socio-economische bewegwijzering in het Centrum van Tervuren, voor supplementaire werken aan de Nieuwstraat 15 , het bestellen van een studie over de beste nieuwe bestemming van het huidige administratieve centrum  na de verhuis van de diensten naar de site Moestuin en voor citymarketing .

Vanaf 2012 zal de gemeente ook een extra inspanning doen op het vlak van woonbeleid door het invoeren van een verwervingspremie, die jongeren uit eigen streek een duwtje in de rug zal geven bij de aankoop van een eigen woning in Tervuren . Hiervoor zal er  jaarlijks een bedrag van 75.000 euro aan extra middelen worden voorzien.    Vanaf 2012 zal ook de nog bestaande  belasting op bouwen , verbouwingen en schutsels afgeschaft worden.

GT/VLD en CD&V/N-VA zijn  tevreden dat er op basis van respect voor elkaars gevoeligheden en luisteren naar elkaars zorgen een goed compromis kon gevonden worden. .  Ze engageren zich dan ook  om in een zelfde geest van respect en onderlinge verstandhouding tot het einde van de legislatuur constructief samen te blijven werken voor Tervuren en de Tervurenaars.

Reactie van N-VA voorzitter Jan Spooren:

Alle coalitiepartners stemden in met een beperkte lastenverlaging, volgens het bestuursakkoord. 'Gemaakte afspraken moeten gerespecteerd worden', zegt N-VA voorzitter Jan Spooren. 'Daarnaast zetten we volop in op verantwoordelijk financieel beleid.'

De afschaffing van de milieutaks past in de beleidsvisie van N-VA. 'Het is een voorzichtige en sociale maatregel die alle Tervurenaars ten goede komt', vindt Jan Spooren. 'De heffing kostte elk gezin jaarlijks 50 euro. Deze belasting was ongerechtvaardigd volgens het principe van "de vervuiler betaalt".'

Tegelijk bewaart onze gemeente in de toekomst zijn financiële zuurstof', verduidelijkt de voorzitter. Tegenover de lastenverlaging staat immers een extra reserve voor het masterplan. 'Ondertussen is er ook meer inzicht in de financiële evolutie van Tervuren, vooral dan via de recent goedgekeurde  finale jaarrekening van 2010 die positiever uitviel dan verwacht.'

N-VA Tervuren is tevreden dat de aanslepende discussie rond de lastenverlaging en de begroting definitief van de baan is. Het beleid kan nu terug volop naar de toekomst gericht worden. ‘Tot aan de verkiezingen in 2012 liggen er nog verschillende uitdagingen te wachten die de volledige aandacht van alle coalitiepartners meer dan verdienen’ besluit Jan Spooren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is