Financieel meerjarenplan laat een gunstig uitgangspunt na voor de volgende legislatuur

Op 5 januari 2024

De donkere wolken die vorig jaar samenpakten boven de financiële horizon van onze gemeente (stijgende energiekosten, inflatie, rente,...) zijn gelukkig deels verdwenen of gestabiliseerd.  In combinatie met een onverhoopt sterke toename van de aanvullende personenbelasting en werkingssubsidies maakt dit dat de zorgwekkende evolutie van de gebudgetteerde exploitatieresultaten van vorig jaar wordt omgebogen tot meer geruststellende exploitatiesaldi van 4% tot 6% van de exploitatieontvangsten (2024-2026).

Investeringen 

Na de terugval tijdens de coronajaren (2020-2021) is de uitvoering van investeringen weer op kruissnelheid gekomen met vooral in 2023 en 2024 grote negatieve investeringssaldi tot gevolg. De jaren 2025 en 2026 bevatten voornamelijk uitgestelde/uitlopende investeringen in het openbaar domein uit voorgaande jaren doch geen grote nieuwe projecten waardoor de negatieve investeringssaldi voor deze twee jaren kleiner worden. Dit is evenwel een tijdelijke situatie, want met de nieuwe legislatuur zullen opnieuw gote, nieuwe investeringsprojecten het daglicht zien en het investeringsvolume weer hoger tillen.  De negatieve saldi worden in de eerste plaats gefinancieerd met de opgebouwde overschotten uit vorige jaren (gecumuleerd budgettair resultaat) en in tweede instantie door nieuwe leningen (EUR 9,155M). De consequentie is wel dat de buffer van +/- 14M gecumuleerd budgettair resultaat (2023) gereduceerd wordt tot +/- 1M EUR (2026).

Schuldgraad

De forse schuldafbouw van het begin van deze legislatuur wordt niet langer aangehouden. Na een terugloop met EUR +/- 20M tussen 2019 en 2023, blijft het schuldvolume van de gemeente nu eerder stabiel rond +/- 40M en zien we enkel nog een relatieve afname van de schuldgraad (0.68) in de mate van de verwachte aangroei van de exploitatieontvangsten.

Uitdagingen voor de volgende legislatuur

Al bij al leidt dit tot een beter maar nog steeds bescheiden beschikbaar budgettair resultaat van EUR 1.2M in 2026. Burgemeester Marc Charlier blikt vooruit naar de toekomst: "Gezien de vele belangrijke investeringsdossiers die zich aandienen volgende legislatuur zullen verdere keuzes moeten gemaakt worden, keuzes voor de kerntaken van de gemeente. Gelijktijdig is het de uitdaging om de realisatiegraad van het investeringsprogramma te verhogen zodat gebudgetteerde en gerealiseerde cijfers nauwer bij elkaar aansluiten en budgetten minder wens en meer waarheid worden."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is