U bent hier
Mandatenverdeling gemeente Tervuren

Tijdens de gemeente- en OCMW-raad van maandagavond, 10 maart 2025, werd de verdeling van verschillende mandaten binnen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en andere bestuurlijke organen besproken en gestemd. De gemeenteraad duidde vertegenwoordigers en bestuurders aan voor organisaties die actief zijn op vlak van mobiliteit, onderwijs, sociale huisvesting, energiebeheer en afvalverwerking.
Sommige mandaten zijn meteen definitief toegekend, terwijl andere nog de status van kandidatuur hebben. Voor deze functies moet de uiteindelijke beslissing nog worden genomen door de betrokken intercommunale of organisatie in de komende weken. Daarnaast werd voor bepaalde functies een plaatsvervanger aangeduid, die kan inspringen bij afwezigheid van de effectieve vertegenwoordiger.
Onderstaand overzicht geeft weer welke personen een mandaat toegewezen kregen, binnen welke organisatie en wat de impact van deze benoemingen is op het beleid en de dienstverlening in Tervuren. Het merendeel van deze mandaten zijn overigens onbezoldigd, dus geen extra vergoedingen hier! Deze personen nemen deze engagementen er vrijwillig bovenop om Tervuren te vertegenwoordigen en mee vorm te geven aan beleid dat onze gemeente rechtstreeks beïnvloedt.
1. Vervoerregioraad Leuven
- Marc Charlier – Vertegenwoordiger en kandidaat-lid van het dagelijks bestuur
- Annemie Spaas – Plaatsvervangend vertegenwoordiger
Doel van de organisatie: De Vervoerregioraad Leuven is verantwoordelijk voor het opstellen, opvolgen en evalueren van het regionaal mobiliteitsplan. Ze prioriteren mobiliteitsprojecten en beslissen over infrastructuur zoals fietsroutes, verkeersveiligheidsmaatregelen en openbaar vervoer.
Belang van het mandaat: De vertegenwoordigers spelen een rol in de strategische beslissingen rond mobiliteit in de regio, zoals de ontwikkeling van openbaar vervoernetwerken en verkeersveiligheidsmaatregelen.
2. OVSG (Onderwijsvereniging van de Steden en Gemeenten)
- Annemie Spaas – Vertegenwoordiger algemene vergadering
Doel van de organisatie: OVSG is de koepelorganisatie voor stedelijk en gemeentelijk onderwijs. De vereniging biedt ondersteuning aan scholen en behartigt de belangen van het gemeentelijk onderwijs in Vlaanderen.
Belang van het mandaat: Als vertegenwoordiger kan Annemie mee beslissen over het beleid en de ondersteuning van gemeentelijke scholen, wat impact heeft op de onderwijskwaliteit en organisatie in Tervuren.
3. Woontrots
- Lut Kint – Eerste kandidaat-bestuurder
- Ralph Packet – Tweede kandidaat-bestuurder
- Annemie Spaas – Effectief lid in de toewijzingsraad
- Lut Kint – Plaatsvervangend vertegenwoordiger in de toewijzingsraad
Doel van de organisatie: Woontrots is de sociale huisvestingsmaatschappij die verantwoordelijk is voor het verhuren en beheren van sociale woningen.
Belang van het mandaat:
- De bestuurders bepalen het beleid rond toewijzing van sociale woningen en investeringen in woonprojecten.
- De toewijzingsraad zorgt ervoor dat woningen eerlijk en volgens de juiste criteria worden verdeeld.
4. Interrand
- Lut Kint – Bestuurder met stemrecht (2025-2027)
- Ralph Packet – Afgevaardigde algemene vergadering (2025-2027), daarna bestuurder met stemrecht
- Werner Aerts – Afgevaardigde algemene vergadering (2027-2030)
Doel van de organisatie: Interrand is een intergemeentelijk samenwerkingsverband dat instaat voor afvalbeheer, recyclageparken en straatreiniging in de regio.
Belang van het mandaat: De vertegenwoordigers hebben invloed op het beleid rond afvalophaling, sortering en milieuprojecten, wat direct bijdraagt aan duurzaamheid en leefbaarheid in Tervuren.
5. Fluvius Zenne-Dijle
- Werner Aerts – Kandidaat-bestuurder en kandidaat-lid van het Regionaal Bestuurscomité Leuven
- Ralph Packet – Vertegenwoordiger algemene vergadering
- Lies Eykens – Plaatsvervangend vertegenwoordiger algemene vergadering
Doel van de organisatie: Fluvius Zenne-Dijle beheert de distributie van elektriciteit, gas, openbare verlichting en rioolbeheer in verschillende gemeenten.
Belang van het mandaat: De vertegenwoordigers kunnen invloed uitoefenen op beslissingen over energiebeleid, duurzaamheid en infrastructuurprojecten in de regio.
6. IGO (Intergemeentelijke samenwerking Oost-Brabant)
- Ralph Packet – Vertegenwoordiger en lid van het algemeen comité
- Werner Aerts – Plaatsvervangend vertegenwoordiger
Doel van de organisatie: IGO ondersteunt gemeenten op het vlak van sociale dienstverlening, milieu en afvalbeheer.
Belang van het mandaat: De vertegenwoordigers zorgen voor de verbinding tussen de gemeente en de projecten van IGO, wat belangrijk is voor onder andere sociale dienstverlening en circulaire economie.
7. De Watergroep
- Werner Aerts – Vertegenwoordiger aandeelhoudersbestuur
Doel van de organisatie: De Watergroep zorgt voor de levering en infrastructuur van drinkwater in Vlaanderen.
Belang van het mandaat: De vertegenwoordiger neemt deel aan beslissingen over waterkwaliteit, investeringen in infrastructuur en duurzaam watergebruik.
8. VVSG (Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten)
- Lies Eykens – Afgevaardigde algemene vergadering
- Ralph Packet – Plaatsvervangend vertegenwoordiger
Doel van de organisatie: VVSG behartigt de belangen van gemeenten en ondersteunt hen op bestuurlijk en beleidsmatig vlak.
Belang van het mandaat: De vertegenwoordigers kunnen bijdragen aan beleidsvorming die invloed heeft op alle Vlaamse gemeenten, waaronder subsidieregels en bestuursprocedures.
Conclusie
Deze mandaten zorgen ervoor dat de gemeente Tervuren goed vertegenwoordigd is in cruciale samenwerkingsverbanden. De benoemde personen krijgen invloed op mobiliteit, onderwijs, sociale huisvesting, energiebeheer en afvalverwerking, wat direct de leefbaarheid en efficiëntie van de gemeente beïnvloedt.