Gratis herbruikbaar mondmasker bij elke Tervurenaar in de brievenbus

Op 27 april 2020

Het college van burgemeester en schepenen heeft op maandag 27 april beslist om 25 000 herbruikbare mondmaskers aan te kopen voor de Tervurenaars. Als de bestelling aankomt, worden ze meteen aan huis bedeeld door de gemeentelijke diensten. De Nationale Veiligheidsraad heeft vrijdag meegedeeld dat het gebruik van mondmaskers een belangrijke rol speelt in de versoepeling van de coronamaatregelen, vooral op plaatsen waar de sociale afstand niet gegarandeerd kan worden. Uiteraard is het dragen van een mondmasker slechts een onderdeel van een totaalaanpak en moet iedereen er samen voor zorgen dat er geen heropflakkering van het virus komt.

https://www.tervuren.be/nieuws/gratis-herbruikbaar-mondmasker-de-brievenbus
 

Waarom heeft het college 'pas' op 27 april de beslissing tot aankoop genomen?

De vraag tot aankoop van mondmaskers voor de Tervuurse bevolking in het kader van de Corona crisis is begrijpelijk en terecht. Ook het college van burgemeester en schepenen heeft dit idee al enige tijd overwogen en laten onderzoeken. Het college nam in eerste instantie een afwachtende houding aan, mede door de uitdrukkelijke vraag van de Gouverneur van Vlaams-Brabant om op gemeentelijk niveau nog geen eigen initiatieven te nemen. Andere redenen waren het gebrek aan duidelijkheid over de noodzakelijkheid, doelgroep, aard en gebruiksmodaliteiten van de mondmaskers in de komende weken en maanden.

Uit de beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad op 24 april jongstleden heeft genomen blijkt dat het gebruik van mondmaskers een belangrijke rol gaat spelen in de Corona exit-strategie tijdens de komende maanden. Tezelfdertijd bestaat er nog veel onduidelijkheid over de initiatieven die zullen genomen worden door de hogere overheden en er zijn twijfels zijn of dit op korte termijn kan. Mede daarom wordt de rol van de gemeenten in deze benadrukt.
Daarom heeft het college op haar zitting van maandag 27 april beslist om 25.000 stuks 3-lagige herbruikbare mondmaskers te bestellen. Er werden in de voorbije week al vrijblijvend door onze diensten een aantal prijsoffertes opgevraagd, waarover bij de externe preventie-adviseur advies is ingewonnen. Uit die lijst werd de firma Creative Social Distancing gekozen omdat dit een betrouwbare partner lijkt te zijn die ook aanbevolen wordt door de Vlaamse overheid en die gunstig werd geadviseerd door de externe preventiedienst. Bovendien is ook de prijszetting van deze firma marktconform (2,20 euro excl. btw) en bedraagt de vermoedelijke leveringstermijn slechts twee weken.
De aankoop voorziet een kleine reserve bovenop het aantal inwoners. Deze extra mondmaskers zullen gebruikt worden door het personeel van de gemeente Tervuren in het kader van de uitoefening van hun taken. De mondmaskers zullen gratis ter beschikking worden gesteld aan alle Tervuurse inwoners.
De gemeentelijke diensten zullen zorgen voor de huis-aan-huis bedeling. Het college heeft ook gevraagd aan de diensten om te onderzoeken of de gemeente in een latere fase een faciliterende rol kan spelen in de verkoop van extra mondmaskers aan de inwoners die dit wensen, en dit om kwaliteit en een aanvaardbare prijs naar onze burgers toe te garanderen.

Waarom is gekozen voor dit type mondmasker?
De meest effectieve maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan zijn regelmatig je handen wassen en een fysieke afstand van 1,5 meter houden van andere personen. Dit blijft zo. De aanbeveling om een mondmasker te dragen bij deze nieuwe fase is een aanvulling op eerdere richtlijnen. Het dragen van een stoffen mondmasker doe je in de eerste plaats niet om jezelf te beschermen, maar vooral om anderen te beschermen.

Het college heeft  in deze context gekozen voor 3-lagige katoenen mondmaskers van hoge kwaliteit, die meerdere keren wasbaar en herbruikbaar zijn, en zowel door volwassenen als kinderen kunnen worden gebruikt. Omdat veiligheid en betrouwbaarheid in deze de hoogste prioriteit hebben, hebben ze geopteerd voor een type mondmasker en een leverancier die werden gebruikt  door de Vlaamse Overheid. De bestelde maskers worden volgens de richtlijnen geproduceerd zoals vooropgesteld door IFTH en gevraagd door de Vlaamse Overheid. Ook op de federale website  www.info-coronavirus.be worden katoenen mondmaskers aangeraden, en ook op website van het federale ministerie van Volksgezondheid wordt expliciet  katoen geadviseerd omdat het deze stof licht is, goed ademen toelaat en geen vocht absorbeert.
Ook virologen zoals dhr. Steven Vangucht hebben vandaag nog bevestigd in de journaals dat het eigenlijk niet uitmaakt van welke stof de mondmaskers zijn gemaakt – katoen of iets anders – als ze maar comfortabel zijn om te dragen en kunnen gewassen worden op hoge temperatuur.
Ten slotte heeft ook de externe preventiedienst van de gemeente positief geadviseerd om deze maskers te kopen, met onder meer de toevoeging dat het gaat om drielagige maskers, waarvan in de middelste laag polyester is verwerkt, dat een versterkt filtereffect ressorteert.

Wie gaat de maskers bedelen en kan dat snel gebeuren?
De bedeling in alle Tervuurse bussen en voor alle Tervuurse burgers is een complexe logistieke operatie gaat, die bovendien zo snel als mogelijk dient te gebeuren. Dat wil onder meer zeggen dat de bedeling onmiddellijk moet volgen op de dag van de levering, die enkel op indicatieve basis is verstrekt door de leverancier. De bedeling zal gebeuren door gemeentepersoneel. De Coronamaatregelen vragen aan mensen nog steeds om zich zo weinig mogelijk te verplaatsen en niet met meerderen samen te komen. Voor gemeentepersoneel dat ondertussen goed weet hoe zich te houden aan de veiligheidsvoorschriften en die in een aantal gevallen beroepshalve wel al op regelmatige basis  aanwezig zijn op het gemeentehuis, ligt dat anders en vormt het onderdeel van hun professionele werkzaamheden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is