GT-VLD stemt samen met franstaligen eigen begroting weg.

Op 6 mei 2011

tervGT/VLD stemt samen met Union des Francophones de eigen begrotingsvoorstellen weg en gijzelt na de bevolking en het gemeentepersoneel van Tervuren nu ook de gemeenten Herent, Huldenberg, Kortenberg en Zaventem. 

Ondanks alle inspanningen die het Vlaams Kartel CD&V/N-VA de afgelopen weken geleverd heeft om te proberen toch een begroting voor de gemeente gestemd te krijgen, is de gemeenteraad van donderdag 5 mei er opnieuw niet in geslaagd om een begroting goed te keuren, waardoor de gemeente Tervuren ook de komende maanden met twaalfden zal moeten werken.

Schepen Mario Van Rossum (CD&V): "Het was de afgelopen weken duidelijk dat er binnen het college geen akkoord kon bereikt worden over het indienen van een nieuwe begroting, tenzij wij bereid zouden geweest zijn om in te stemmen met alle voorstellen van onze coalitiepartner (het ene al ernstiger dan het andere) om voor de verkiezingen nog snel een belastingsverlaging van ongeveer 650 000 Euro per jaar door de gemeenteraad te jagen. Aangezien wij niet geloven dat dit het juiste moment, nog de juiste methode is om dergelijke beslissing te nemen, hadden wij geen alternatief dan onze fractieleiders te vragen om opnieuw de begroting van vorige gemeenteraad in te dienen. Dat was immers het enige stuk dat wel door het schepencollege is goedgekeurd en dat reeds in de commissie werd besproken, waardoor het nog binnen de termijnen kon ingediend worden."

N-VA voorzitter Jan Spooren: "Gezien de dwangbuis waarin de gemeente met twaalfden zit, vonden wij het onverantwoord om geen poging te ondernemen om toch een begroting te kunnen stemmen. Het kan voor ons niet dat de gemeente, het personeel en de verenigingen gegijzeld worden wegens een politiek meningsverschil. Op de gemeenteraad bleek al snel dat geen enkele andere fractie het aangewezen vond om te stemmen over het GT/VLD voorstel tot afschaffen van de forfaitaire milieubelasting totdat er een beter zicht was op de financiële situatie. Het punt werd met 18 stemmen tegen 8 verdaagd tot een latere datum.GT/VLD kondigde daarop aan dat zij dan onder geen enkele voorwaarden zouden instemmen met de (door hen op 31 maart zelf voorgelegde) begroting. Ondanks alle publieke verklaringen en stemmingmakerij van de afgelopen weken over hoe CD&V/N-VA de gemeente en het personeel zou gijzelen en grote evenementen (zoals Hee Tervuren) en departementen (zoals onderwijs) in gevaar zou brengen, aarzelde de GT-VLD fractie geen seconde om de gemeente opnieuw zonder begroting te stellen. Meer nog, bij monde van hun fractieleider Bram Bartholomees kondigden ze zelfs aan dat wat hen betreft de gemeente tot het einde van het jaar met twaalfden zal blijven werken, tenzij CD&V/N-VA mee stapt in hun verhaal van lastenverlaging."
Uiteindelijk stemde, net als in maart, enkel CD&V/N-VA om de gemeente een begroting te bezorgen. Dit werd echter verworpen door GT/VLD met de steun van Union des Francophones.

Union des Francophones en GT/VLD verwierpen daarna ook samen de subsidieaanvraag voor het Woonproject Woonwijzer Midden Brabant.

CD&V schepen van Huisvesting Mario Van Rossum: "Het wegstemmen van dit punt heeft zeer zware gevolgen niet enkel voor Tervuren, maar ook voor de gemeenten Herent, Huldenberg, Kortenberg en Zaventem. Het wordt immers onmogelijk om nog tijdig een gezamenlijk subsidiedossier in te dienen bij de Vlaamse overheid, waardoor we allemaal Vlaamse subsidies en steun voor ons woonbeleid zullen mislopen. Helemaal stuitend als men weet dat het niet eens over een inhoudelijk meningsverschil gaat, zoals zelfs bevestigd door de fractieleider van GT/VLD, maar enkel werd ingegeven uit balorigheid om de niet gestemde belastingsverlaging." 

N-VA voorzitter Jan Spooren: "GT-VLD beschuldigt ons van het verbreken van het bestuursakkoord omdat we niet wensen mee te stappen in een belastingsverlaging die we onverantwoord vinden. Ik daag hen uit om aan te duiden waar in het bestuursakkoord staat dat we de milieubelasting zouden afschaffen en de onroerende voorheffing of de personenbelasting zouden verlagen Ik kan enkel vaststellen dat niet enkel wij, maar ook niemand anders buiten GT/VLD in de gemeenteraad overtuigd lijkt dat de huidige voorstellen van belastingsverlaging ingegeven zijn door voorzichtig financieel beleid of dat de timing één jaar voor de verkiezingen een toeval zou zijn."

CD&V/N-VA wenst zich aan te sluiten bij de oproep van de voorzitter van de gemeenteraad Joël Vanderelst, die de beschamende vertoning van de afgelopen maanden betreurde en alle betrokkenen in het college en erbuiten aanmaande om blijk te geven van volwassenheid en gezond verstand om zo snel mogelijk een einde te maken aan dit trieste schouwspel. We zullen hier zelf ook inspanningen voor blijven ondernemen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is