Historische muur dreigde om te vallen

Op 29 december 2013

De muur aan de koninklijke moestuin werd gisteren afgebroken tot op een hoogte van 120 centimeter wegens stabiliteitsproblemen. De muur ging steeds meer overhellen en dreigde om te vallen.

De historische muur van de Moestuin, langs de Leuvensesteenweg ter hoogte van de nieuwe assistentiewoningen, werd gedeeltelijk afgebroken tot op een hoogte van 120 cm. De gemeentelijke dienst WEB voert de werkzaamheden uit, op basis van een besluit van burgemeester Jan Spooren. Dit besluit werd genomen met hoogdringendheid en om de veiligheid te garanderen. De muur ging steeds meer overhellen, en verscheidene adviezen van externe experten waarschuwden voor het acute gevaar van het omvallen van de muur. Dit zou niet alleen schade kunnen veroorzaken aan de nieuwe assistentiewoningen, maar het kantelen van de fundamenten zouden ook de nutsleidingen aan de Leuvensesteenweg kunnen beschadigen.  

In samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed werd besloten de stenen zorgvuldig  te bewaren met het oog op een toekomstige restauratie van de muur. Over de modaliteiten van deze restauratie is nog niets bekend, maar begin 2014 zal worden bekeken hoe er een dossier kan worden opgestart. Ondertussen zal er op de ingekorte muur een deksteen worden geplaatst, en dit om de restanten van de muur te beschermen zowel tegen weerselementen, als omwille van esthetische redenen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is