Panquinkazerne - een historische kans

Op 13 maart 2018

Toen het Belgische leger in 2014 de laatste manschappen uit de kazerne Panquin weghaalde, besloot de gemeente Tervuren om deze kans heel snel te grijpen. Op 13 maart werd het finale en langverwachte project voorgesteld.
De unieke historische site van 4ha, strategisch gelegen tussen het centrum en het Warandepark, geeft zicht op de prachtige vijvers. De gebouwen dienden als stalling en woning voor het personeel van het verdwenen hertogelijk kasteel dat in 1749-1750 door Karel van Lorreinen gebouwd werd.

Wedstrijd uitgeschreven
Er werd een wedstrijd uitgeschreven voor de ontwikkeling van de hele site. Na de selectie van projectontwikkelaar Ion volgden nog lange onderhandelingen met onder meer de bevoegde agentschappen (Onroerend Erfgoed, Agentschap Natuur en Bos, Ruimte Vlaanderen), maar vandaag mag het resultaat gezien worden.

Een site voor alle Tervurenaars
“Dit is een opportuniteit die we niet mochten laten voorbijgaan”, zegt een opgetogen burgemeester Jan Spooren. Het was vanaf het begin onze bedoeling om op deze prachtige locatie een kwaliteitsvolle ontwikkeling te realiseren die ten goede komt aan de hele Tervuurse gemeenschap. Met dit project geven we de unieke en historische site terug aan de Tervurenaars, en breien we een belangrijk nieuw hoofdstuk aan de opwaardering van onze mooie gemeente”. 

Groene verbinding met centrum

Het was een lange en complexe oefening, ook al omdat de hele site gecatalogeerd is als beschermd gebied. “Onze diensten hebben 4 jaar hard gewerkt aan dit project, maar het was zeker de moeite waard”, aldus de burgemeester. De gemeente wordt eigenaar van de volledig gerestaureerde historische gebouwen en realiseert een nieuwe groene verbinding tussen de Robianovijvers en de vijvers van het Warandepark. Bovendien leidt onze creatieve aanpak van dit project ook tot een serieuze financiële meerwaarde voor de gemeente Tervuren”, besluit Jan Spooren.

Extra toeristische trekpleister
Een viersterrenhotel van 100 kamers met de nodige faciliteiten voor zowel conferenties als verblijfstoerisme zal toelaten de vele troeven van Tervuren nog beter uit te spelen. Daarnaast omvat het project nog meer Horeca.

Betaalbaar wonen voor jonge Tervurenaars
De gemeente realiseert een 100-tal appartementen, die met voorrang worden toegewezen aan mensen die een band met Tervuren hebben. Bijna de helft daarvan wordt in het segment ‘betaalbaar wonen’ aangeboden, waardoor vooral jongere Tervurenaars de kans krijgen om in hun eigen gemeente te blijven wonen.

Start restauratie na akkoord gemeenteraad
Op 27 maart wordt het projectvoorstel en samenwerkingsakkoord tussen de gemeente en ontwikkelaar Ion voorgelegd aan de gemeenteraad voor een finale goedkeuring. Daarna kan de promotor alle bouwvergunningen aanvragen en als eerste beginnen met de restauratie van het historische gedeelte. De doorlooptijd voor de realisatie van het hele project zal tussen de drie en vier jaren in beslag nemen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is