Tervuren keurt nieuwe pastorieplan goed: pastorieën krijgen verschillende functies

Op 25 augustus 2022

Op de laatste gemeenteraad van 25 augustus wordt duidelijk wat er zal gebeuren met de verschillende pastorieën in Tervuren. De pastorie van Tervuren wordt eindelijk gerestaureerd en wordt een schoolproject voor de Steinerschool.
De gemeenteraad van 25 augustus keurde het pastorieplan goed. Een overeenkomst tussen de lokale kerkraden, het Bisdom en de gemeente Tervuren over de bestemming en het gebruik van de vier pastorieën die onze gemeente rijk is. Deze overeenkomst opent de weg voor een andere bestemming van drie van de vier pastorieën door hun formele desaffectatie als gebouw van de eredienst.
De pastorie van Tervuren is historisch erfgoed en zal na meer dan dertig jaar eindelijk gerestaureerd worden dankzij een schoolproject van de Steinerschool. De meerwaarde hiervan voor het centrum van Tervuren kan nauwelijks onderschat worden! Naast de restauratie van de pastorie zelf zal ook de pastorietuin een nieuwe invulling krijgen als groene verbinding langs de Voer, tussen het Zoniënwoud en het park van Tervuren.
"De pastorieën van Duisburg en Vossem zijn beide eigendom van de gemeente Tervuren. Deze gebouwen hebben een grondige renovatie nodig en dat zal nu kunnen gebeuren. Welke bestemming deze gebouwen krijgen, moeten we nog bepalen, licht schepen van openbare werken Werner Aerts toe.
Hun centrale ligging biedt heel wat mogelijkheden die de het dorps- en gemeenschapsleven leven ten goede kunnen komen. In Moorsel verandert er in de praktijk voorlopig niets. "De gemeente huurt de pastorie van de kerkraad en gebruikt ze voor haar gemeentelijk basisonderwijs ‘De Fonkel’. Een huurovereenkomst van onbepaalde duur tussen de gemeente en de kerkraad van Moorsel zorgt ervoor dat de school daar kan blijven tot we een nieuw onderkomen hebben voor de school", legt Lut Kint, schepen van sociaal beleid uit.
"Dit pastorieplan getuigt van een mooie samenwerking en goede verstandhouding tussen de verschillende partners. Op die manier dragen we zorg voor de restauratie van ons erfgoed en maken we nieuwe ontwikkelingen mogelijk", besluit burgemeester Marc Charlier.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is