Vijf vragen aan Ralph Packet... over de Franstalige politiek in Tervuren

Op 27 juni 2011

Onze jongeren volgen het gemeentebestuur op de voet. Ralph Packet, voorzitter van Jong N-VA Zoniën en Nationaal raadslid binnen Jong N-VA is erg kritisch voor de Franstalige politici in Tervuren. We stellen hem enkele vragen.

1) Waarom ligt de deelname van Franstalige politici in Tervuren zo moeilijk?
Packet: Wel, de N-VA vindt het heel belangrijk om alle anderstalige inwoners actief te betrekken in onze Vlaamse samenleving. Het grote politieke gewicht van de Franstaligen in Tervuren daarentegen, haalt onze gemeentewerking uit balans. De Franstalige politici in de Rand staan elke vorm van integratie in de weg. Het is toch niet normaal dat sommige Tervurenaars die hier al 20 jaar wonen, de lokale winkeliers in het Frans blijven aanspreken? Dat is natuurlijk niet verbazingwekkend als hun politici telkens benadrukken dat ze het Nederlands in de Rand niet mogen aanvaarden. 

2) Hoe groot is het politieke gewicht van de Francofonen in Tervuren?
Packet: In 2006 haalden de Franstaligen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen bijna een vierde meer stemmen dan in 2000. Tervuren was de enige gemeente uit arrondissement Leuven waar ze in opkwamen. En hoe! De UNION werd de derde grootste partij met meer dan 20%. Het zou jammer zijn als die trend wordt verder gezet. De zelfzekere opkomst van N-VA zal een duidelijk antwoord zijn op die stijging.

3) Wat zijn de gevolgen van het Franstalige succes in het gemeentebestuur?
Packet: De Franstaligen stemden bijvoorbeeld het jeugdbeleidsplan weg. Subsidies worden immers enkel aan Nederlandstalige verenigingen toebedeeld. N-VA heeft het Nederlandstalige karakter van Tervuren steeds hoog op de agenda gezet. Onze Vlaamse accenten waren altijd een doorn in het oog van de Francofonen. De impact van de Franstalige politici blijft zelfs niet beperkt tot onze gemeente. UNION haalde onlangs nog een 'overwinning' toen GT/VLD, uit rancune voor de afgewezen belastingverlaging, het Midden-Brabantse woonproject mee afschoot. Het wegstemmen van dit punt heeft niet enkel zware gevolgen voor Tervuren, maar ook voor Herent, Huldenberg, Kortenberg en Zaventem. Nu kan iedereen noodzakelijke Vlaamse subsidies en steun voor het woonbeleid mislopen.

4) Het is toch normaal dat ook Franstaligen aan politiek willen doen?
Packet: Ik kan best begrijpen dat onze Franstalige inwoners inspraak wensen in het Tervuurse bestuur. Ik vraag mij enkel af waar de provocatie van aparte Franstalige lijsten toe dient. UNION wordt opgericht in Vlaamse gemeentes met veel franstalige bewoners om er “de rechten van de franstaligen verdedigen” . Maar waar zij deelnemen aan het bestuur wordt de volledige verfransing een feit. Kunnen die politici zich dan echt niet neerleggen bij het Vlaamse karakter van onze gemeente? Niets houdt hen tegen om zich bij een Vlaamse partij aan te sluiten. 

5) Hoe zie jij de toekomst met de anderstaligen in Tervuren?
Packet: Ik hoop vooral dat we erin slagen om de Tervuurse nieuwkomers bij de hand te nemen. Nu stemmen ze louter uit principe op francofonen die zich enkel op de communautaire aspecten focussen. Anderstaligen moeten zich kunnen terugvinden in de programma's van bestaande Vlaamse politieke partijen. Iedereen kan daarbij helpen door het Nederlands actief te stimuleren. Da's beste garantie op een toffe gemeente met een sterk en vriendelijk Vlaams karakter. Tervuren krijgt zo een constructieve dynamiek vol nieuwe kansen en mogelijkheden. Met een consequente en open houding zal dat zeker lukken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is