Zomerschool in Tervuren: niet schools, wel zomers!

Op 27 mei 2021

Deze zomer organiseert de gemeente Tervuren voor het eerst een zomerschool. Kinderen uit de lagere school kunnen gedurende 2 weken op een speelse en creatieve manier Nederlands en rekenen inoefenen, in combinatie met sport en spel. Met deze zomerschool wil de gemeente kinderen die een extra duwtje kunnen gebruiken goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar laten beginnen. De zomerschool komt er dankzij een bundeling van vele krachten: directies en leerkrachten van acht Tervuurse lagere scholen, vzw Sport en Opleiding en verschillende gemeentediensten. De zomerschool is gratis voor de kinderen en vindt plaats van 9 tot 20 augustus in de gebouwen van het GITO. We zetten in op Nederlandse taalvaardigheid en STEAM-activiteiten (Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics). Een 50-tal kinderen worden in kleine groepjes verdeeld zodat de leerkrachten ieder kind zoveel mogelijk aandacht kunnen geven. Maar evenveel tijd gaat naar plezier en ontspanning. In een zomerschool beleef je geen gewone schooldag. Het is uiteindelijk voor iedereen vakantie: voor onze kinderen maar ook voor onze leerkrachten! Kinderen en jongeren hebben erg geleden onder deze coronacrisis. Ze hebben structuur en sociale contacten erg gemist.

Naast het motiveren om te leren, zorgt de zomerschool voor sociale binding. We willen dat leeftijdsgenoten de wereld verkennen en zich ontplooien, vanuit hun eigen interesses en talenten. Sociaal contact en sport zorgen ervoor dat onze jongeren mentaal sterker en minder kwetsbaar zijn.

Lut Kint, schepen van sociaal beleid en welzijn bevestigt: “De impact van de coronacrisis op het sociaal en mentaal welzijn van de kinderen is groot. We moeten kwetsbare kinderen helpen. We zien in zomerscholen ook post-corona veel toekomstmuziek: namelijk een ongelijke schoolstart deels compenseren én bouwen aan het zelfvertrouwen van onze kinderen.” De zomerschool komt er dankzij een mooie samenwerking met haar collega schepen van onderwijs en collega schepen van jeugd.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is